به گزارش شهرآرانیوز، چندین سال است که آلودگی هوای کلانشهر مشهد به ویژه در نیمه دوم سال، تیتر یک رسانهها میشود. نهتنها رسانهها به آن میپردازند که نمایندگان مجلس هم در دوره تبلیغات انتخاباتی خود، قول میدهند که به این موضوع ورود کنند. ازجمله شعارهای یکی از نمایندگان مشهد در یک نشست خبری پیش از انتخابات مجلس، مدیریت این مسئله بود؛ اما اکنون تقریباً یک سال از تشکیل مجلس دوازدهم میگذرد و شاهد تغییری نیستیم!
از ابتدای سال تاکنون، سهم مشهد از هوای پاک و سالم تنها ۲۵ روز بوده است، ۱۸۹ روز شاخص کیفیت هوا در وضعیت قابلقبول، ۶۶ روز در وضعیت ناسالم برای گروهها حساس و ۲ روز برای تمام گروههای تنفسی ناسالم بوده است؛ یعنی در وضعیت قرمز!
چند سال پیش، یکی از مزیتهای مشهد نسبت به پایتخت، ترافیک و کیفیت هوا بود که اکنون مشهد هم دستکمی از تهران ندارد و عادت کردهایم که آلودگی را به تراکم جمعیت و استفاده بیش از اندازه از خودروهای شخصی حواله بدهیم. گویا تنها کشور پرجمعیت جهان ما هستیم. قبول که باید درراستای فرهنگسازی حملونقل عمومی بیشتر از اینها کار کنیم، اما باید بپذیریم که بیشتر مردم ایران از خودروهای ملی استفاده میکنند که وظیفه خود را در آلودهکردن آسمان بهخوبی انجام میدهند. روز گذشته بود که رئیس اداره محیط زیست، سلامت و ایمنی شهرداری مشهد اعلام کرد که ۷۲ درصد از خودروهای آلاینده در مشهد با متوسط طول عمر ۱۷ سال، پراید است.
«آلودگی هوا» که این روزها لابهلای دغدغههای ریز و درشت مردم کمرنگ شده، سلامت مردم به ویژه کودکان را تحتالشعاع قرار داده است. بهخصوص که بعد از کرونا، ریههای مردم هم توانی برای تنفس هوایی سنگینتر از این را ندارد. در این زمینه علیاصغر نخعیراد، نماینده مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی، در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز میگوید «راستیآزمایی سیاستهای بلندمدت زمانبر است»؛ بنابراین تا اطلاع ثانوی نفس عمیق نکشید.
البته براساس اصل پنجاهم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی روبهرشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میگردد. از این رو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابلجبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است». خودروسازی فعالیت اقتصادی محسوب نمیگردد؟
در خصوص اقدامات نمایندگان مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی در زمینه آلودگی هوای مشهد، با علیاصغر نخعیراد به گفتوگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
نخعیراد در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز، میگوید: آلودگی مشهد مانند سایر کلانشهرها ناشی از عدم اجرای قانون نهادهای اجرایی کشور است؛ البته شرایط زندگی مردم، فراوانی اتومبیلها و... منجر به آلودگی هوا میشود که اگر قانون اجرا شود و نهادهای ذیربط قانون را اجرا کنند، به حداقل میرسد و قابلتحمل میشود. پیگیری عمومی که درباره رفع آلودگی و پاکسازی هوای شهرها داریم، درمورد مشهد ویژهتر انجام میشود که بتوانیم بودجه و اجرای لازم را پیگیری کنیم تا اقدامات مؤثری انجام دهیم.
وی میافزاید: بسیاری از مشکلات ما به خودروها و ناوگان شهری مربوط میشود، عمر مفید اتومبیلها سپری شده و باید موضوع خودروهای فرسوده پیگیری شود. همچنین ناوگان شهری که عمر آن بالا رفته و باید ترمیم پیدا کند. دولتهای قبل از دولت سیزدهم هیچ کمکی به شهرداریها برای خریداری اتوبوس و تأمین ناوگان شهری جهت توسعه حملونقل عمومی، نکردند؛ همچنین دولت باید درمورد قطارشهری اقدام مثبتی انجام میداد و یکدوم توسط دولت پرداخت میشد که متأسفانه به علت تأمیننشدن بودجه، مشکلات عدیدهای ایجاد شده است. در دولت سیزدهم وضعیت کمی بهبود پیدا کرد، اما کفایت نمیکند.
نماینده مردم مشهدوکلات در مجلس شورای اسلامی درخصوص تأثیر خودروهای ملی بر آلودگی کلانشهرها، عنوان میکند: این موضوع یکی از نقایصی است که باید برطرف شود و امسال برای خودروی خارجی و باکیفیت در بودجه پیشبینی شده است که مؤثر است و انشاءالله بعد از واردات، خودروسازهای داخلی باید به فکر رقابت با خودروهای خارجی باشند که عواض گمرکی به ۶۰ درصد کاهش خواهد یافت و قیمت خودروی خارجی کمتر از خودروی داخلی خواهد بود. ما اگر ناوگان عمومی را افزایش دهیم، مردم از تردد با خودروی تکسرنشین امتناع میکنند و به استفاده از ناوگان عمومی روی میآورند.
نخعیراد میافزاید: باید برنامههایی را پیگیری کنیم که چند سال آینده نتیجه دهد. وقتی امری نیازمند سیاستهای بلندمدت است، راستیآزمایی آن نیز زمانبر است. انشاءالله برنامههای که داریم، به نتیجه برسد.
به گزارش شهرآرانیوز، به گفته سیدعلی جعفری، رئیس بیمارستان فوقتخصصی کودکان اکبر، میزان مراجعه به اورژانس بزرگترین بیمارستان فوقتخصصی کودکان شرق کشور در دو،سه هفته گذشته، ۵۱ درصد افزایش یافته است. همچنین مراجعان مشکلات تنفسی در بیمارستان امامرضا(ع) طی این مدت، ۱۰ درصد افزایش یافته است. در بیمارستان دکتر شیخ نیز طی دو هفته گذشته، ۵۳۷ نفر برای مشکلات تنفسی مراجعه کردند.
عوامل متعددی موجب آلودگی هوای کلانشهرها از جمله مشهد است که گره بعضی از آنان به دست مسئولین بازمیشود و عواملی هم کاملاً به مردم بستگی دارد که با اقدامات نهچندان بزرگ میتوانند تحولات بزرگ خلق کنند.